علل و ایجاد پرخاشگری در نوجوانان و نقش والدین

۲۷ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۰:۵۰ کد : ۴۸۸۲۳ مرکز مشاوره روان‌شناسی مقالات
تعداد بازدید:۲۷۵
دوره نوجوانی دوره بسیار حساس، مهم و پر از هیجانات است که اگر در این دوره نسبت به فرزندانمان بی اهمیت و از خواسته های آن ها بی خبر باشیم، می‌تواند عواقب بدی را در پی داشته باشد.تغییرات جسمی و روحی در دوره نوجوانی موجب بروز اضطراب، ترس و در نهایت پرخاشگری در افراد می‌شوند.
علل و ایجاد پرخاشگری در نوجوانان و نقش والدین

دوره نوجوانی دوره بسیار حساس، مهم و پر از هیجانات است که اگر در این دوره نسبت به فرزندانمان بی اهمیت و از خواسته های آن ها بی خبر باشیم، می‌تواند عواقب بدی را در پی داشته باشد.تغییرات جسمی و روحی در دوره نوجوانی موجب بروز اضطراب، ترس و در نهایت پرخاشگری در افراد می‌شوند.
استدلال ها و اختلاف نظرها ممکن است بعضاً به عنوان بخشی اساسی از زندگی خانوادگی به ویژه در سال های نوجوانی احساس شود که یک اتفاق شایع است. اما در برخی خانواده ها این اختلاف نظرات، بسیار فراتر می رود و والدین خود را در معرض پرخاش کلامی یا حتی جسمی می دانند. 
ایجاد هیجان های شدید به دنبال تغییرات جسمانی، روانی و شناختی در نوجوانان ممکن است منجر به ناسازگاری و پرخاش‌گری آنان شود و رفتار اعضای خانواده می تواند در بروز آن نقش بسزایی داشته باشد. رفتار والدین تاثیر مستقیم در شکل گیری شخصیت فرزندان دارد. به همین دلیل است که برخی از رفتارهای ناهنجار در فرزندان ریشه در نحوه برخورد والدین آن ها دارد. یکی از رفتارهای ناهنجار در فرزندان که می تواند ریشه در رفتار والدین آن ها داشته باشد، پرخاشگری فرزندان است. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با تاثیر رفتار والدین در ایجاد پرخاشگری فرزندان، بیشتر آشنا کنیم.


پرخاشگری نوجوانان

خشم حالت هیجانی و بر انگیختگی می باشد که هنگام رو به رو شدن با مشکلات و مسائل روز مره و همچنین محرک های نامناسب محیطی به صورت های مختلف بروز پیدا می کند، خشم و پرخاشگری حالت هایی می باشد که همه انسان ها آن را تجربه کرده اند و چندین بار در طول زندگی با آن رو به رو شده اند و با آن آشنا هستند.
اما احساس خشم و پرخاشگری در دوران نوجوانی می تواند با شدت بیشتری بروز پیدا کند و نوجوان زمانی که از دنیای کودکی خود خارج شده است در حال تغییر و رو به رو شدن با بحران های بزرگسالی از جمله پذیرش مسئولیت های اجتماعی می باشد به همین دلیل اغلب پرخاشگری می کند. در حقیقت پرخاشگری یکی از ویژگی های دوران نوجوانی محسوب می شود.
 پرخاشگری نوجوانان در محیط خانه الزاما به معنای جنگ قدرت با والدین نیست بلکه این نوع خشونت می تواند ناشی از اضطراب، ترس و حتی افسردگی پنهان باشد.


علل پرخاشگری نوجوانان چیست؟
_فعالیت هورمون های جنسی در دوره نوجوانی
_فاکتورهای ژنتیکی
_رفتارهای پرخاشگرانه قبلی
_قربانی سوءاستفاده جنسی یا فیزیکی بودن
_در معرض خشونت خانگی
_پرخاشگری و خشم در رسانه ها
_اعــتیاد به الکل یا مواد مخدر
 _آسیب مغزی در اثر ضربه
 _تجاوز به حق و حقوق نوجوانان یا چشم پوشی از مالکیت او
_آزارهای کلامی و توهین به شخصیت نوجوان
_تنبیه بــدنی یا حمله های فیزیکی و بدنی به نوجوانی
_بی توجهی به علایق نوجوان
_تحت فشار قرار گرفتن نوجوانان و مجبور بودن به انجام کاری که دوست ندارند
_برخورد نامناسب با آن ها و امر و نهی زیاد در امور
با این حال لازم است که والدین شناخت خود را از این دوران و نــوجوان خود بالاتر ببرند تا بتوانند از بسیاری از علل پرخاشگری در نوجوان خود پیشگیری نمایند.

هر یک از رفتارهای فوق نشان دهنده این موضوع است که عصبانیت نوجوان شما علاوه بر حمایت والدین نیاز به درمان حرفه ای دارد. اگر عصبانیت نوجوان شما فراتر از واکنش معمولی به عوامل استرس زا باشد و یک یا چند مورد از رفتارهای فوق را نشان دهد، گام بعدی این است که برنامه فرزندپروری ایجاد کنید و با روانشناس متخصص نوجوان صحبت کنید.

برای مشاوره کاهش استرس در محل کار

از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور با شماره زیر تماس بگیرید:
تماس با شماره 

66728052-021

0901131575

 

رفتار با نوجوان پرخاشگر

در حالی که تربیت و برخورد با نوجوان پرخاشگر و عصبی برای والدین بسیار طاقت فرسا است، چندین مرحله کلیدی وجود دارد که والدین می توانند برای کاهش مشاجره و فشار در خانه انجام دهند. نوجوانان فاقد بلوغ و ثبات عاطفی هستند و بنابراین به طور قابل توجهی به والدین خود متکی هستند.
بهترین کاری که والدین می توانند انجام دهند این است که از نوجوان خود در خانه حمایت لازم را به عمل آورند و به دنبال درمانگر متخصص باشند تا به نوجوان نحوه مدیریت احساسات خود را بیاموزد.

راهکارهایی برای برخورد صحیح در مقابل نوجوانان پرخاشگر وجود دارد. این راهکارها شامل موارد زیر می‌باشد.

1.با نوجوان خود صحبت کنید
صحبت کردن و برقراری ارتباط با نوجوان هنگام طغیان و مشاجره عملی دشوار برای والدین می باشد. بنابراین، در زمانی که به صلح رسیده اید یا عصبانیت نوجوان فروکش کرده است، سعی کنید در مورد آنچه واقعاً آنها را آزار می دهد با نوجوان خود صحبت کنند. اگر نوجوان مایل به صحبت کردن است، او را قضاونت نکنید و وارد فاز نصحیت نشوید. تنها به حرف های او بدون اینکه عصبانی شوید، گوش فرادهید.

2. تشویق کنید
تشویق کردن باعث ایجاد حس وابستگی در نوجوان می‌شود و به این ترتیب انگیزه اش برای پرخاشگری از بین می‌رود. سرگرمی ها می توانند به نوجوانان در مدیریت احساسات منفی خود کمک کنند. بزرگسالان باید پسر یا دختر خود را تشویق کنند که در سرگرمی ای که به عنوان راهکاری برای عصبانیت عمل می کند شرکت کنند. این سرگرمی ها می تواند ورزش، وزنه برداری، روزنامه نویسی، موسیقی، یوگا، ذهن آگاهی و مدیتیشن، آشپزی، هنر و اسب سواری باشد.

3.برای نوجوان خود مرزها و انتظارات ایجاد کنید
نوجوانان پرخاشگر و عصبانی به قوانین واضحی احتیاج دارند که در صورت زیر پا گذاشتن آنها با پیامدهای مشخصی مرتبط باشد. این قوانین و انتظارات را در زمان آرامش ایجاد کنید. با نوجوان خود صحبت کنید تا آنها بدانند در صورت تخطی از قوانین گفته شده، انتظار چه چیزی را داشته باشند. به نوجوان خود توضیح دهید که این قوانین برای ایمن نگه داشتن او است.

4.کنترل زیاد نکنید
تمایل والدین برای کنترل یکی از بزرگترین دلایل درگیری است. نوجوانان از کنترل متنفرند و نسبت به آن واکنش جدی نشان می دهند.به یاد داشته باشید که شما همیشه نمی توانید کودک خود را کنترل کنید. این وظیفه والدین است که با تشویق و تنبیه مناسب قوانین را به فرزندان خود بیاموزند و آنها را به درستی بپذیرند.

5.علت عصبانیت را پیدا کنید
بهتر است به جای کاهش پرخاشگری ، به دنبال علت آن باشید. پرخاشگری نوجوان می تواند به دلایل مختلفی مانند افسردگی ، اضطراب ، دشواری در مدرسه و … باشد.یافتن علت پرخاشگری نوجوان ، می تواند با صحبت کردن میسر شود. طوری با او صحبت نکنید که گویی قصد نصیحت دارید. با نوجوان خود وقت بگذارید و با او تفریح کنید . زمانی که احساس راحتی با شما پیدا کند ، راحت تر می تواند مشکلات ذهنی خودش را برای شما بازگو کند.با یافتن و حل چنین مشکلاتی ، از پرخاشگری نوجوانان نیز کاسته می شود.

6. وقت گذراندن با نوجوان
توصیه می شود زمان بیشتری را با نوجوان خود سپری کنید. تحقیقات نشان می دهد که وقت گذراندن با نوجوانان عصبانیت و چالش آنها را کاهش می دهد و بسیاری از والدین متوجه این تغییرات رفتاری در فرزندشان شده اند.

7. علت خشم را پیدا کنید
توصیه می‌شود که به جای کاهش پرخاشگری، به دنبال علت آن باشید. ممکن است که پرخاشگری نوجوان به دلایل متعددی همچون، افسردگی، اضطراب، مشکل در مدرسه و غیره باشد. با پیدا کردن و حل این گونه مشکلات، پرخاشگری نوجوانان نیز کاهش می‌یابد.

8.از یک مشاور کمک بگیرید
در صورتی که نمی‌توانید رفتارهای پرخاشگرایانه کودک خود را کنترل کرده و یا آن را حذف کنید لازم است که از یک مشاور و روانشناس کمک بگیرید. مشاور با در نظر گرفتن تمامی جوانب و آموزش تکنیک‌هایی شیوه‌های رفتار با نوجوان پرخاشگر را به شما می‌آموزد و اینگونه می‌توانید مشکلات خود را مدیریت کنید. در نظر داشته باشید که مشاوره می‌تواند هم برای شما و هم برای فرزندتان باشد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم به مشاوره روانشناسی نوجوان مراجعه کنید.

به یاد داشته باشید، هدف این است که بهترین راه های برخورد با نوجوان پرخاشگر و عصبی را بیاموزید و از آنها حمایت کنید.

برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید:
66728052-021 -09010131575

 


نظر شما :