کاهش استرس در محیط کار و راهکارهای مقابله با آن

۱۲ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۰:۵۷ کد : ۴۸۳۱۳ مکتوبات مشاوره مقالات
تعداد بازدید:۲۱۶
استرس در محیط کار در حالی که در برخی موارد طبیعی است اما اگر بیش از حد باشد می‌تواند در بهره‌وری و عملکرد اختلال ایجاد کند، بر سلامت جسمی،عاطفی و بر روابط و زندگی تأثیر بگذارد. حتی می‌تواند موفقیت یا عدم موفقیت در کار را تعیین کند. شما نمی‌توانید همه چیز را در محیط کار خود کنترل کنید. اما این بدان معنا نیست که شما بی‌قدرت هستید، حتی اگر در یک وضعیت سخت گیر کرده باشید.
کاهش استرس در محیط کار و راهکارهای مقابله با آن

علت استرس در محیط کار چیست؟

 همیشه برای طی کردن پروسه درمانی مناسب، باید به دنبال علت باشیم! علت و ریشه هر چیزی بهترین گزینه ای است که باید بررسی شود.

یکی از دلایلی که سبب بروز استرس در محیط کار می شود ترس از اخراج شدن است. ترس اخراج شدن معمولاً برای کسانی که به سختی یک شغل پیدا کرده اند، وجود دارد بنابراین نگاه افراطی به این موضوع وجود دارد و همیشه تلاش است که کار به نحو احسنت اجرا شود و گاه کوچک ترین مشکلی باعث می شود که روحیه افراد از دست برود.

گاه کمبود کارمندان در یک شرکت باعث می شود که افراد درگیر اضافه کاری شوند و اضافه کاری شرایط را دشوارتر می کند یعنی باعث می شود که شخص دیگر آنطور که باید نتواند کار کند و استرس به سراغ او می آید.

فشار بیش از حد برای افزایش رتبه شغلی! برخی از افراد آنقدر خودشان را به آب و آتش می زنند تا رضایت شغلی بگیرند این موضوع دردسر زیادی برایشان ایجاد می کند و وقتی به نتیجه مطلوب نمی رسند دچار استرس می شوند.

عدم کنترل روی کارها نیز باعث استرس می شود. مثلاً سوئیچ کردن بین کارها در برخی از رده های شغلی بسیار دشوار است و هماهنگی در این زمینه وجود ندارد این رویکرد باعث می شود که کار زیر سوال برود و شخص خود را مقصر بداند.

نبود همکار خوب نیز سبب بروز استرس در محیط کار می شود چون یک سری روابط ناسالم باعث می شود که احساس امنیت از بین برود و این موضوع برای بانوان بسیار غم انگیز است.

حقوق کم در کنار کار زیاد نیز باعث می شود که استرس در محیط کار بیشتر و بیشتر شود و این موضوع شرایط خاص مربوط به خود ایجاد می کند و شخص درگیر کلافگی می شود و روی ذهن او تاثیر بدی می گذارد.

استرس، شرایط یا احساسی است که در آن، فرد از لحاظ ادراکی بر این باور است که خواسته ها و انتظاراتی که از وی وجود دارد فراتر از منابع و امکانات او است.
اما منبع استرس کجاست؟
علل به وجود آورنده استرس را می توان در سه گروه طبقه بندی کرد:


۱- عوامل محیطی؛ به عنوان مثال زمانی که وضع اقتصادی جامعه چندان مناسب نباشد امکان بروز ترس و اضطراب از دست دادن کار در افراد شاغل افزایش می یابد.
۲- عوامل سازمانی؛ عواملی چون فشار کار و اضراب انجام به موقع وظایف تعیین شده به کارمند، همکار بودن با افرادی که از نظر شخصیتی و رفتاری تظابق و سازگاری با فرد ندارند و کارکردن زیر نظر رئیسی که قدرت درک کارکنانش را ندارد و وجود ابهام در مسئولیت ها و وظایف کاری افراد در شکل گیری استرس شغلی کارکنان تاثیرگذارند.
۳- عوامل فردی؛ بعضی افراد در موقعیت های سخت و شرایط تنش زا بیشتر دچار استرس شده و سریع تر از رفتار و کنش های منطقی و طبیعی فاصله می گیرند. از جمله عللی که می توان برای این موضوع برشمرد تفسیر و ادراک منفی آنان نسبت به وقایع پیش آمده در محیط کار می باشد. به عنوان مثال یک فرد می تواند نسبت به موضوع بازخرید به عنوان پایان کار و آغاز بحران در زندگی اش بنگرد در حالی که کارمندی دیگر این اتفاق را چالشی لذت بخش برای تجربه های شغلی جدیدتر از جمله فعالیت در مشاغل آزاد می داند(البته عوالی مثل سن و تجربه کاری در شکل مواجهه افراد با وقایع و فشارهای کاری موثر است بدین معنی که هر چقدر افراد با تجربه تر هستند در برابر عوامل استرس زای محیط کار مقاومت بیشتری از خود بروز می دهند)


پیامدهای استرس
استرس در اشکال گوناگون بر افراد تاثیر می گذارد. طیف وسیعی از بیماری ها روحی و جسمی چون برخلقی و پرخاشگری یا فشار خون بالا از نتایج مخرب استرس می باشند همچنین بر اساس مطالعات انجام شده وظایف استرس زای شغلی می تواند زمینه ساز ابتلا به بیماری های تنفسی و تضعیف سیستم ایمنی بدن کارکنان شود. از سویی دیگر استرس عامل مشکلات روانشناختی متعددی در افراد می شود که از جمله آنها می توان به شکل گیری نارضایتی شغلی یا احساس بی تفاوتی نسبت به وظایف شغلی اشاره کرد. تاثیر استرس را در بعد رفتاری کارکنان نیز می توان مشاهده کرد. به عنوان مثال افرادی که تحت فشار عوامل استرس زای شغلشان هستند ممکن است نسبت به حضور به موقع در کار بی رغبت شده و غیبت های ناموجه زیادی داشته باشند. استرس همچنین می تواند عامل ایجاد اختلال در خواب یا عادات تغذیه ای آنها شده یا حتی باعث گرایش آنها به استفاده از دخانیت شود.
توصیه به مدیران: استرس را در محیط کار مدیریت کنید!
چنانچه گفته شد، استرس با بسترسازی ابتلای کارکنان به مشکلات گوناگون جسمی، روحی و رفتاری باعث تحلیل توانایی ها و روحیه آنها برای فعالیت کارآمد و اثربخش برای سازمان ها می شود بنابراین مدیران باید دوراندیشی نموده و برای جلوگیری از هدررفت سرمایه انسانی خود به ریشه یابی علل درگیر بودن کارکنانشان با استرس پرداخته و با اقداماتی از جمله گسترش ارتباطات مستقیم با افراد و اطلاع یافتن و رسیدگی به مشکلات مرتبط با شغل آنها، فراهم نمودن امکان فعالیت های ورزشی و تفریحی، ارائه هدایا یا مرخصی های مناسبتی و آموزش مهارت های روانشناختی برای مقابله و مدیریت استرس به کارکنان، آنها را در برابر ابتلا و آسیب های ناشی از استرس مقاوم و ایمن کنند و البته این فعالیت ها رو به عنوان نوعی اقدام پیشگیرانه در مقابل بی انگیزگی و کاهش کیفیت عملکرد منابع انسانی شان در نظر داشته باشند چرا که جبران منابع انسانی از دست رفته بسیار زمان برتر و پرهزینه تر از حفظ کارکنان فعلی برای سازمان ها می باشد.

برای مشاوره کاهش استرس در محل کار

از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور با شماره زیر تماس بگیرید:
تماس با شماره 66728052-021

0901131575

علائم هشداردهنده استرس در محیط کار


هنگامی که در کار احساس ناراحتی می‌کنید، اعتماد به نفس خود را از دست می‌دهید و ممکن است عصبانی، تحریک‌پذیر باشید. سایر علائم و نشانه‌های استرس بیش از حد در محل کار عبارتند از:

احساس اضطراب یا افسردگی
بی‌تفاوتی و از دست دادن علاقه به کار
خوابیدن با مشکل
خستگی
تمرکز بر مشکل
تنش عضلانی یا سردرد
مشکلات معده
مشکلات اجتماعی یا خانوادگی
استفاده از الکل یا مواد مخدر برای مقابله

راه‌های مقابله با استرس در محیط کار

حال که ریشه مشکلات مشخص شد باید به فکر چاره بود، در این جا برخی از راه های کم کردن اضطراب کار ارائه شده است.

1. دوستان سالم در محیط کار پیدا کنید!

بگذارید یک نفر نقطه امن شما باشد. در واقع کاهش و درمان اضطراب در محل کار به واسطه داشتن یک دوست خوب صورت می گیرد و کمک می کند تا ذهن شما مسیر درستی را در پیش بگیرد. کمی مهربان تر باشید تا همکار مناسب با روحیات خود را پیدا کنید.

2. به هیچ وجه خودتان را وارد درگیری نکنید!

فضای داخل ادارات معمولاً پر از تنش است و در سایر رده های شغلی نیز یک سری درگیری ها وجود دارد، سعی کنید چشم و گوش خود را در برابر این مشکلات کاملاً ببندید.

3. ورزش کنید!

پیش از اینکه به محل کار خود بروید، سعی کنید کمی ورزش کنید تا سطح آدرنالین شما تنظیم شود و به شما حمله نکند. قرار نیست یک ورزشکار حرفه ای باشید همین که چند حرکت ساده انجام دهید روزتان را خوب شروع کرده اید.

4. تغذیه هوشمندانه داشته باشید!

یک سری مواد غذایی است که سبب می شود قند خون شما تنظیم شود و همینطور کمک می کند تا انرژی تان نیز بهبود یابد در این زمینه بهتر است که اضطراب و تحریک پذیری در شما کنترل شده و شرایط را مدیریت کنید.

5.به اندازه کافی بخوابید!

این که کل شب را برای شرایط فردا و کارهایی که دارید بیدار باشید هیچ فایده ای برای شما ندارد و معمولاً سبب می شود که ملاتونین بدن شما سرکوب شود پس برای کم کردن اضطراب کار به اندازه کافی بخوابید.

6. کمال گرایی حد و اندازه دارد، افراط گر نباشید!

چه کسی گفته که شما باید بدون خطا کار کنید این تصور به کل اشتباه است و سعی کنید خودتان را کمی راحت تر بگذارید.

7. برنامه ریزی داشته باشید!

بی نظمی خود یکی از عوامل مهم استرس بوده و سبب بروز اضطراب در محل کار می شود بهتر است بدانید که هر کاری را قرار است در چه ساعتی انجام دهید این تصور به شما کمک می کند که خیالتان از بابت نوع کار جمع باشد و همه چیز به خوبی کنترل شود.

 


نظر شما :