در ادامه سلسله‌نشست‌های علمی-تخصصی "تبیین و تقویت گفتمان تحکیم خانواده در ایران" برگزار شد؛

جایگاه مشاوره خانواده در سیاست‌های تحکیم نهاد خانواده

تعداد بازدید:۱۵
جایگاه مشاوره خانواده در سیاست‌های تحکیم نهاد خانواده

به گزارش روابط‌عمومی جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س)، هفدهمین نشست از سلسله‌نشست‌های علمی - تخصصی «تبیین و تقویت گفتمان تحکیم خانواده در ایران»، روز شنبه 28 آبان 1403 از ساعت 16 الی 17 و با سخنرانی اکرم باجلان؛ کارشناس ارشد گروه زن و خانواده مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با محوریت "جایگاه مشاوره خانواده در تحکیم نهاد خانواده" برگزار شد.

اکرم باجلان به بررسی تغییرات صنعتی و تأثیرات آن بر مشکلات فردی، اجتماعی و خانوادگی در جامعه پرداخت و گفت: «این تغییرات موجب افزایش نیاز به مشاوره در حوزه‌های مختلف شده است و دلیل ایجاد مشاوره در جهان است.» وی همچنین اشاره کرد که مشاوره حدود نیم قرن پیش به ایران وارد شده و در ابتدا به عنوان مشاوره تحصیلی آغاز شد، اما به مرور زمان در دیگر حوزه‌ها نیز گسترش یافت.

باجلان به بررسی وضعیت مشاوره خانواده در قوانین کشور پرداخت و گفت: «تحقیقات انجام شده در مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که در قانون، در مواردی به مشاوره ازدواج و خانواده اشاره شده است. طبق بررسی‌ها، در اکثر موارد قانونی توصیه به مشاوره وجود دارد و اجبار تنها در مشاوره‌های قبل از طلاق توافقی یا بر اساس توصیه قاضی وجود دارد که همان پنج جلسه مشاوره اجباری است و تنها اجبار در مشاوره و آموزش ازدواج نیز دوره 6 ساعته آموزش پیش از ازدواج است که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار می‌کند.»

وی همچنین به سازماندهی و نظارت بر مراکز مشاوره اشاره کرد و افزود: «در قانون چهار دستگاه مجوز دهنده برای مراکز مشاوره وجود دارد: وزارت ورزش و جوانان، قوه قضاییه، سازمان بهزیستی کشور و سازمان نظام روانشناسی و مشاوره. این دستگاه‌ها مسئولیت صدور مجوز برای مراکز مشاوره را بر عهده دارند.»

باجلان همچنین چالش‌های موجود در حوزه مشاوره خانواده و ازدواج را مورد بررسی قرار داد و گفت: «تعدد دستگاه‌های مجوزدهنده باعث شده است که دستورالعمل واحدی میان این چهار دستگاه وجود نداشته باشد. همچنین پراکندگی و تکرار موضوع مشاوره خانواده و ازدواج در قوانین، تداخل وظایف و نبود دستورالعمل مشخص برای صدور مجوز نیز از دیگر مشکلات است. در کنار این موارد، نبود نظامی یکسان برای نظارت نیز وجود دارد.»

وی افزود: «به دلیل تعدد دستگاه‌های مجوز دهنده، نظارت بر مراکز مشاوره کاهش یافته است. اعتبارات و بودجه نظام مشاوره خانواده نیز دچار پراکندگی شده و اثربخشی مشاوره‌های پیش از طلاق در کاهش آمار طلاق مشخص نیست.»

باجلان همچنین بر لزوم وجود یک رویکرد دینی و بومی در محتوای ارائه شده در جلسات مشاوره تأکید کرد و گفت: «مسیر آموزشی رشته مشاوره و روانشناسی مثل پزشکی باید یکسان باشد تا افراد پس از گذراندن دوره‌های آموزشی تئوری و عملی، مدرک معتبر دریافت کنند. متاسفانه این مسیر و محتوا یکسان نیست و فرد با وجود فارغ التحصیلی از مقاطع بالا نیز تجربه کافی ندارد. در عین حال، متون آموزشی نیز باید بر اساس ارزش‌های دینی و بومی‌ نگارش شوند.»

برای حل مشکلات نظام مشاوره خانواده، باجلان پیشنهاد داد که نیازمند یک دستگاه تنظیم‌گر هستیم که بتواند چالش‌های نظام مشاوره را حل کند. او گفت: «گزینه اول تشکیل وزارت خانواده بود که امکان تحقق آن وجود نداشت. گزینه بعدی فعال‌سازی ستاد ملی زن و خانواده به عنوان نهاد تنظیم‌گر بود که ذیل معاونت زنان ریاست جمهوری تعریف می‌شود. بند الف ماده 80 برنامه هفتم توسعه نیز به این موضوع پرداخته است و وظیفه سازماندهی، یکپارچه‌سازی و ترویج مشاوره ازدواج و خانواده را برعهده دارد.»

در پایان، باجلان بر اهمیت دسترسی به خدمات مشاوره تأکید کرد و گفت: «در حال حاضر از 1200 شهر کشور تنها 400 مرکز وجود دارد که این امر باعث می‌شود بسیاری از افراد بدون دسترسی به خدمات تخصصی مواجه شوند. در عین حال افراد و مجموعه‌های بدون مجوزی هستند که مشاوره می‌دهند و باید شناسایی شوند» او همچنین خواستار نظارت بر کیفیت خدمات ارائه شده توسط مشاوران شد.

گفتنی است که طرح "تبیین و تقویت گفتمان تحکیم خانواده در ایران" در دو فصل تشکیل و تحکیم خانواده و طی ۲۰ نشست علمی - تخصصی با رویکرد سیاست‌گذارانه به همت اندیشکده بانوان جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) و دفتر امور زنان و خانواده استانداری تهران برگزار خواهد شد.

فیلم نشست‌های برگزار شده در کانال آپارات این واحد به نشانیhttps://www.aparat.com/jdalzahra  قابل‌مشاهده هستند.

text to speech icon

کلیدواژه‌ها: استانداری تهران جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) اندیشکده بانوان تحکیم خانواده مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی


نظر شما :