علت دعوا در رابطه های چیست؟ / راه های جلوگیری از دعوا چیست؟

۰۱ دی ۱۴۰۲ | ۰۷:۲۵ کد : ۶۷۸۲۱ مرکز مشاوره روان‌شناسی مقالات
تعداد بازدید:۵۱۳۵
چرا دعوا می کنیم و چگونه از دعوا جلوگیری کنیم؟ دعوا باعث می‌شود که انسان گیج و سردرگم شود و شادی از او گرفته شود. همچنین دعوا در روابط باعث تخریب و ویرانی زندگی‌ها می‌شود. بسیاری از دعواها قابل اجتناب هستند و البته همه آنها قابل اجتناب نیستند! حال به جواب این سوال مهم “چرا دعوا می کنیم و چگونه از دعوا جلوگیری کنیم” می‌پردازیم. با ادامه مقاله همراه ما باشید.
علت دعوا در رابطه های چیست؟ / راه های جلوگیری از دعوا چیست؟

چرا دعوا می کنیم؟
بیشتر نزاع‌ها به دلیل اختلاف نظر شروع می‌شود در حالی که بیشتر این مباحث با صبر و مهارت‌های ارتباطی قادر به مصالحه از طریق گفتگو هستند. اگر شاهد بودید که موضوع قدیمی و یکسانی، بارها و بارها عود می‌کند و تکرار می‌شود و یا به محض اینکه آن مشکل حل می‌شود یک مسأله دیگر و جدید پیش می‌آید؛ مشخص است که این موضوع با یک گفتگوی ساده حل نمی‌شود.
 
اگر موضوعات تابو و ممنوعه‌ای در ارتباط با همسرتان هست که همیشه همسرتان را بشدت عصبانی می‌کند نیاز دارید که هر از چند گاهی آنها را متذکر شوید. اگر این کار را نکنید تبدیل به بمب‌های زمانی می‌شوند. مهمترین و متداول‌ترین موضوعاتی که زوجین درباره آن با هم بحث و مجادله دارند عبارتند از: پول، رابطه عاطفی، کار، فرزندان، کار منزل و چگونگی تقسیم مسئولیت‌ها. بنابراین درباره آنها با یکدیگر صحبت کنید و سعی کنید یک بار برای همیشه حل‌شان کنید تا دیگر مساله‌ساز و آتش بیار خانه شما نشوند.
چه کار کنیم دعوا نکنیم؟
عوامل محیطی همانند آب‌و‌هوا، شرایط اقلیمی و تاریکی و روشنایی محیط از عواملی هستند که بر رفتار انسان‌ها تاثیر می‌گذارند. بررسی ها در مورد روشهای جلوگیری از دعوا در روابط نشان داده اند که روابط حمایتی برای سلامت ذهن و فیزیک ما بسیار مفید هستند. با این حال، داشتن رابطه با فردی که برای ما مشکل ساز است و ادامه دادن این رابطه، به سلامت مان آسیب می رساند. استرس، هم بر روی ذهن و هم بدن ما تاثیر منفی می گذارد.
منظور از جر و بحث دقیقاً چیست؟
شاید با خود بگویید جر و بحث را که همه می‌شناسیم و تجربه می‌کنیم؛ چرا باید به تعریف آن فکر کنیم؟
اگر بتوانیم حد و مرز جر و بحث را تا حدودی – هر چقدر هم مبهم – تعریف کنیم، گفتگو درباره‌ی آن و پیگیری راهکارهایش ساده‌تر خواهد شد. هر گفتگویی که در آن اختلاف دیدگاه‌ها مطرح شود، الزاماً جر و بحث و دعوا نیست.  ممکن است شما درباره‌ی مقصدِ سفر تفریحی با دوست یا همسر خود اختلاف‌نظر داشته باشید و حتی ساعت‌ها درباره‌ی آن حرف بزنید، اما دعوایی در نگیرد. هم‌چنین ممکن است مسئله‌ی ظاهراً کوچک‌تری مثل خریدن یا نخریدن یک هدیه یا انتخاب شام امشب، به یک دعوای کاملاً جدی تبدیل شود.
بحث و جدل،‌ بخش اجتناب‌ناپذیر رابطی عاطفی است
نخستین نکته‌ای که باید همواره به‌خاطر داشته باشیم این است که بحث و جدل در رابطه عاطفی اجتناب‌ناپذیر است.
حتی بحث و اختلافِ‌نظر و تعارض – البته اگر از حد خود خارج نشود – می‌تواند ویژگی یک رابطه عاطفی سالم باشد.
این اختلاف‌ها و بحث‌ها نشان می‌دهد که  در رابطه، هویت و ترجیحات هیچ‌یک از دو طرف، در خواسته‌ها و انتظارات دیگری حل و محو نشده است. 
مشکل از جایی شروع می‌شود که:
•   شیوه‌ی اداره‌ی بحث و گفتگو و مسیر آن، برای ما مطلوب و دوست‌داشتنی نیست
•  یک موضوع مشخص، بارها و بارها در بحث‌ها و دعواها تکرار می‌شود؛ در حدی که می‌دانیم قرار نیست این تنش‌ها را برای آخرین بار تحمل کنیم و دیر یا زود، دوباره بحث مشابهی بر سر همین موضوع یا موضوعی کاملاً مشابه درخواهد گرفت. 

دلایل احتمالی دعواهای دائمی در روابط
وقتی افراد توانایی ارتباط برقرار کردن به شکلی درست و سالم را ندارند، تقریبا سر هر چیزی با هم دعوا می‌کنند. ولی به طور کلی برخی عوامل هستند که باعث می‌شوند تا درگیریها و دعواها در روابط بیشتر باشند، که عبارتند از:
 
•    کمبود عشق و عاطفه در رابطه یا ترس از صمیمیت
•    تقسیم ناعادلانه کارهای خانه
•    مشکلات اقتصادی
•    برنامه‌ریزی برای آینده
•    عدم توافق در مورد برنامه‌های خانوادگی
•    تفاوت در سبک والدی
•    حسادت
•    رفتارهای نادیده‌گرفتن و یا بی‌ادبانه

تلاش کنید تا موضوع‌هایی که به عنوان آغازگر بحث بین شما ، دوست، خانواده و همسرتان می‌شوید را شناسایی کنید. وقتی هر دویتان آرام هستید در مورد این موضوع‌ها به شکلی سالم با هم گفتگو کنید. به مرور زمان، داشتن گفتگوهایی صادقانه و گشودگی در مورد برخی درد‌هایتان می‌تواند روش موثری برای یاد گرفتن چگونگی خودداری کردن از دعوا، در رابطه باشد.
7 روش متوقف کردن و جلوگیری از دعوا در رابطه
اگر شما همیشه در رابطه هایتان با هم دعوا می‌کنید، و فکر می‌کنید هیچ راهی برای عبور از این دعوا‌ها وجود ندارد، مهم است این نکته را به یاد داشته باشید که همیشه می‌تواند یاد بگیرید که چطور از بحث و دعوا کردن در رابطه جلوگیری کنید. در ادامه برخی از موثرترین راهبردهایی که می‌تواند کمکتان کند تا قبل از شروع دعوا آنرا متوقف کنید، آورده می‌شود.

۱. به همدیگر فضا بدهید
گرچه واقعا لازم است تا در مورد مشکلی که دارید با هم گفتگو کنید، ولی یادتان باشد اصلا مجبور نیستید، این کار را زمانی که از نظر هیجانی برانگیخته هستید، بکنید. وقتی درگیر احساس خشم هستید، احتمال زیادی وجود دارد تا به همدیگر توهین کنید یا جملاتی به دیگری بگویید که دیگری او را آزار دهد. شاید کار بسیار ساده‌ای به نظر برسد، ولی لازم است تا نفس عمیقی بکشید و زمانی در مورد موضوع صحبت کنید که هر دویتان آرام باشید. با انجام این کار ساده احتمال زیادی وجود دارد که از بحث‌های غیر‌منطقی و رد و بدل کردن جمله‌های دردناک به همدیگر  دوری کنید.

2.دغدغه برنده شدن و اینکه حق با شما باشد را نداشته باشید
وقتی در رابطه بحث می‌کنید، باور کنید که هیچ برنده‌ای وجود ندارد. اینکه شما در سمت درستی ایستاده‌اید به معنی این نیست که شما برنده هستید. اگر می‌خوهید دعوا کردن در رابطه‌تان تمام شود، گاهی اوقات رها کردن این خواسته که حق با شما باشد، ضروری است. تلاش کنید تا خودتان و همسرتان را به عنوان یک تیم نگاه کنید  اگر بتوانید به توافقی برای مشکلی که با آن روبرو هستید دست پیدا کنید، هر دویتان برنده خواهید شد.

۳. سعی کنید شنونده بهتری باشید.
تلاش کردن برای اینکه شنونده بهتری باشید و به شکلی فعالانه گوش کنید، نه تنها از بروز بسیاری دعواها جلوگیری می‌کند، بلکه باعث بهبود رابطه‌تان در حیطه‌های مختلفی می‌شود. با خودتان قرار بگذارید که واقعا به طرف مقابلتان خوب گوش کنید، و به طرف مقابلتان نشان دهید که دقیقا نگرانی‌هایشان را شنیده‌اید. اگر همسرتان نیمی از چیزی که برایش مهم است را با شما در میان می‌گذارد، سئوال بپرسید، درگیر مسئله‌ای که تعریف می‌کند شوید، و برای آنچه می‌گوید ارزش قائل شوید، تا با احساس‌ها و افکار طرف مقابلتان بیشتر آشنا شوید. کمبود مهارت‌های ارتباطی و عدم گوش دادن فعالانه در روابط می‌تواند باعث بروز ناامنی در رابطه برای هر دو طرف شود.

۴.  نسبت به احساس‌هایتان گشوده باشید
آسیب‌پذیر بودن می‌تواند خیلی سخت باشد، به خصوص وقتی دائمی در حال دعوا کردن با هم باشید. با این حال اگر نسبت به احساس‌هایی که تجربه می‌کنید گشوده باشید، می‌تواند برای  متوقف کردن دعوا با هم مفید و کمک‌کننده باشد. 

وقتی گهگاهی با هم تعارض دارید یا در حیطه‌های توافق نظر ندارید ( که یادتان باشد، بسیار طبیعی است)، حتما از احساس‌هایتان به دیگری اطلاع دهید. به جای آنکه شریک زندگی‌تان را سرزنش کنید، از جمله‌هایی که با " من احساس می‌کنم" استفاده کنید و احساس‌های خودتان را بیان کنید. اگر احساس می‌کنید که شریک زندگی‌تان بسیاری اوقات احساس‌هایتان را نادیده می‌گیرد، در چاله قربانی‌گیری در رابطه نیافتید. اجازه ندهید همسرتان بابت چیزی که مسئولیت خودش است، سرزنشتان کند، چون در اینصورت وارد رابطه یک طرفه‌ای می‌شوید که دیگر به سختی می‌توان اسمش را رابطه گذاشت.

۵. قبل از صحبت کردن صبر کنید
در بحبوحه  بحث کردن به راحتی قابلیت این را دارید که صحبت‌های آسیب‌زا و دردناکی کنید که فقط و فقط باعث احساس پشیمانی در آینده خواهد شد. وقتی در مورد موضوع مهمی با هم گفتگو می‌کنید، قبل از اینکه شروع به صحبت کنید، تا 3 بشمارید. مکث کردن می‌تواند کمکتان کند تا چیزهایی که باعث آزار و آسیب به دیگری می‌شود را نگویید و از برافروخته شدن آتش دعوا جلوگیری کنید.

۶.  مهارتهای ارتباطی سالم به دست بیاورید
ارتباط ضعیف و مهارتهای ارتباطی ناکارمد می‌تواند دلیل بروز بسیاری از مشکلات در رابطه باشد. اگر بتوانید یاد بگیرید که چطور در رابطه به شکلی سالم ارتباط برقرار کنید، اختلاف نظرها نیز می‌تواند باعث استحکام بخشیدن به رابطه‌تان شود. وقتی صحبت می‌کنید، مطمئن شوید، گوش می‌کنید و شنیده می‌شوید.

۷. تلاش کنید همدلانه برخورد کنید 
گاهی پیش می‌آید که رفتار طرف مقابل از نظرتان غیر‌منطقی به نظر بیاید. وقتی در حال یادگیری روشهایی برای یادگرفتن چگونگی متوقف کردن دعوا در رابطه هستید، یک روش خیلی خوب این است که خودتان را جای دیگری بگذارید و سعی کنید دنیا را از دید او ببینید و نگرش او را درک کنید. به جای اینکه رفتارهای تدافعی انجام دهید، سعی کنید تا درک کنید که چرا چنین احساسی دارد. از همسرتان سئوال بپرسید تا درک بهتری از مواضع طرف مقابلتان داشته باشید که در نهایت بتوانید به زمینه مشترکی بین خودتان و همسرتان دست پیدا کنید. 

بمنظور جلوگیری از دعوا در روابط بهترین ویژگی افراد را در نظر بگیرید.
سعی کنید ویژگی های مثبت افراد را در نظر بگیرید و بر روی آن ها تمرکز کنید – بخصوص هنگام برخورد با خانواده تان.
در برخورد با دیگر افراد نیز همین گونه رفتار کرده و سعی کنید آن ها را درک کنید، بدین ترتیب از گذراندن وقت با آن ها لذت می برید.
•    به یاد داشته باشید که با چه کسی ارتباط دارید.
در نظر گرفتن بهترین ویژگی های افراد، بسیار اهمیت دارد و نیازی نیست که ویژگی های منفی افراد را دائما بازگو کنید.
رازتان را به کسی که آن را درک نمی کند نگویید. این نیز بخشی از قبول خود واقعی افراد می باشد.
ریشه های دعوا
برای یادگیری مدیریت دعوا خوب است ریشه های دعوا را بشناسیم. دعوا بین همسران سالمند بیشتر ناشی از عادت و احساسات منفی ثبات یافته است که کمتر امید رفع آنها وجود دارد اما بین همسران جوان بیشتر مربوط به عدم مهارت آنها در ارتباط برقرار کردن و تفهیم مقصود خود و یا فهم مقصود همسرشان است و به جز آن، نشانه ی پایین بودن میزان تحمل افراد است .حتی بین خوش بخت ترین زوجین هم دعوا اتفاق می افتد.دعوا نشان دهنده ی عدم علاقه نیست. تنها نشان دهنده عدم تسلط و کنترل فرد بر رفتارش در حین خشم ،و یا نشانه ی عدم مهارت افراد در داشتن گفتگوهای موثر است.
 
فرض کنیم با میل شدیدی می خواهید همسرتان را به انجام کاری ترغیب کنید. لذا به خاطر اهمیت زیادی که موضوع مورد نظر برایتان دارد طوری آمرانه صحبت می کنید که به جای آنکه دقت وی ،معطوف خواسته ی شما شود ،عطف لحن و حالت بیانتان می شود.در چنین حالتی به محض آنکه دعوا استارت خورد ،حداقل کاری که می توانید بکنید این است که به آن لحن آمرانه خاتمه دهید.
 
اگر ریشه ی دعوا مربوط به کم تحمل بودن یکی از طرفین باشد بهترین راه مدیریت بر دعوا تقویت تحمل و مقاومت فرد است.مثلا وقتی همسرتان خبر بدی مثل یک ضرر مالی را به شما می دهد،آن چیزی که باعث دعوای شما می شود عدم میل شما به پذیرش واقعیت است. و الا وقتی سر فرصت به تحلیل ماجرا می پردازید بی تقصیر بودن همسرتان را در بروز مشکل درک می کنید و متوجه غیر منطقی بودن دعوا می شوید .در چنین حالاتی برای آنکه در حین دعوا بتوانید خودتان را کنترل کنید توجه داشته باشید که علت دعوا ،کم بودن میزان تحمل و پذیرش شماست نه اشتباهات همسرتان.با تقویت تحمل و ظرفیت روحی خود می توان به مدیریت رفتاری بهتری در حین خشم رسید.

مرکز تخصصی خدمات مشاوره و روانشناسی جهاددانشگاه واحد الزهرا(س) می تواند به شما در کسب مهارت های ارتباطی، کنترل خشم و مدیریت هیجان در رابطه ها کمک کند. کافی است با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.

 برای رزرو وقت مشاوره تحصیلی و شغلی با مرکز مشاوره جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) تماس بگیرید:

66728052-021 -09010131575

text to speech icon

نظر شما :