جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) برگزار کرد
جایگاه تعاونیها در قانون ساماندهی مشاغل خانگی: چشمانداز و چالشها
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س)، هفدهمین جلسه از سلسلهنشستهای دوشنبههای مشاغل خانگی، روز دوشنبه 25 اردیبهشت ماه از ساعت ۱۱ الی ۱۲ و با سخنرانی خاطره استادرضایی، رییس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران و هیئت رئیسه تهران، با عنوان "جایگاه تعاونیها در قانون ساماندهی مشاغل خانگی: چشمانداز و چالشها" به صورت آنلاین برگزار شد.
رییس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران به امکان تبدیل ساختار مشاغل خانگی به یک شکل رسمی مانند تعاونیها گفت: تجربه نشان داده است که ساختارهای غیردولتی در حوزه اقتصاد اجتماعی بسیار موفقتر از ساختارهای دولتی عمل میکنند، چرا که نیازمند تثبیت و رسیدن به موفقیت هستند. از طرفی تجویز کار تیمی بدون یادگیری اخلاق تیمی نتیجهای به دنبال نخواهد داشت و متأسفانه مشاهده میشود یکی از عوامل مهم بازدارنده تشکیل تعاونیها عدم تعهدپذیری افراد در ادامه مسیر فعالیت است.
استادرضایی با اشاره به لزوم ترویج فرهنگ تعاونی در کشور گفت: اهمیت تیمسازی و کار تیمی باید به افراد آموزش داده شود و این امکان در تشکیلات تعاونی وجود دارد تا افراد بیاموزند چگونه در کار با یکدیگر سهیم شوند. در رابطه با مشاغل خانگی، تشکیل تعاونی علاوه بر ساختاردهی به شغل و حمایت در تیمسازی، به شاغلین این بخش کمک میکند تا در یک قالب حقوقی مناسب به عنوان تعاونی به ادامه فعالیت بپردازند و از طرفی فعالیت به صورت تعاونی به افراد کمک میکند تا از قوانین حمایتی حوزه تعاون بهره ببرند.
وی در ادامه سخنان خود افزود: داشتن افق توسعهای یکی از نکات مهم در رابطه با مشاغل خانگی است و در این راستا بهتر است اگر یک کسبوکار کوچک قابلیت گذر از مراحله اولیه فعالیت را دارد، با تشکیل تعاونی قبل از ورود به عرصههای اقتصادی بزرگ وضع فعالیت خود را محک بزند. استادرضایی ادامه داد: نهادهای دستاندرکار میتوانند با حذف برخی محدودیتها امکان فعالیت بیشتر مشاغل خانگی در حوزههای بیشتر از جمله سلامت و بهداشت را نیز فراهم کنند. در دولت سیزدهم با تسهیل صدور مجوزها، گام بزرگی در جهت فعالیت کسبوکارها برداشته شد و لازم است این سهولت در سایر بخشها اعم از امور ثبتی، بیمهای، دریافت مشاورههای تخصصی، جذب سرمایه و غیره نیز اتفاق بیافتد.
رییس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران در بخش دیگری از سخنان خود به عدم برقراری ارتباط درست بین مشاغل خانگی و بازار تأکید کرد و گفت: این موضوع چالش بزرگی بر سر راه توسعه مشاغل خانگی است. از طرف دیگر نیاز به دریافت آموزشهای حقوقی و لزوم وجود قوانین کاربردی بخش تعاونی نیز به در این مسیر احساس میشود. وی همچنین افزود: پیشنهاد میشود با ایجاد ساختارهای هوشمند و ایجاد سامانههای جامع برای مباحث نظارتی، مشکلات افراد درگیر در موضوع نه در قالب جلوگیری از فعالیت بلکه با نگاه حمایتی شنیده شده و در رابطه با آنها راهکار ارایه گردد. همچنین باید در نظر داشت اگر چه در ابتدا فعالین مشاغل خانگی نگاه بلندمحوری ندارند اما بعد از تشکیل ساختار تعاونی مسإله تأمین مواد اولیه و تأمین بازار نیز مطرح خواهد شد که تشکیل تعاونیهای تأمین نیاز یکی از بهترین راهکارها برای حل این مشکل است. باید در نظر داشت که برای ساماندهی چنین تشکیلاتی نیازمند ایجاد ساختارهای متصل و مرتبط به یکدیگر هستیم.
استادرضایی به ابلاغ سند توسعه بخش تعاون در سال 1401 نیز اشاره داشت و گفت: مطالبات ما در سه بخش مباحث جنسیتی مانند موانع قانونی پیشروی بانوان و جوانان از جمله نیاز به اجازه همسر در برخی شاخهها جهت حضور در نمایشگاهها، مباحث سرمایهگذاری مالی و نیاز به پشتیبانی قانونی در حوزه قوانین تخصصی است که امید میرود با ابلاغ این سند بهبود خوبی در این بخشها به وقوع بپیوندد.
وی همچنین از استان کردستان به عنوان نمونهای موفق در بخش فعالیتهای مشاغل خانگی در بخش صنایع دستی و گردشگری نام برد و گفت: در این استان در قالب تعاونیهای روستایی به خوبی چند شغل خانگی در بخشهای مختلف مانند روزدوزی لباس، گیوهبافی، پخت شیرینیهای محلی، ساخت اسباب بازی محلی و غیره ورود کردهاند و توانستهاند به نتایج بسیار موفقی نیز دست یابند. از سایر نمونهها میتوان به استانهای سیستان و بلوچستان، گیلان و مازندران نیز اشاره کرد.
رییس کمیسیون بانوان اتاق تعاون ایران در بخش پایانی صحبتهای خود گفت: لازم است در همه بخشها نگاه فرودست به مشاغل خانگی تغییر کرده و با نگاهی تخصصی به آنها نگاه شود، اما نباید از این نکته هم غافل بود که مشاغل خانگی در ابتدای کار نمیتوانند به یکباره وارد فضای اقتصادی بزرگ شوند و این مسأله خود امری آسیبزا برای این مشاغل است. تشکیل تعاونی و دریافت آموزشهای تخصصی برای این افراد که عمدتأ توان حقوقی بالایی نیز ندارند از شکلگیری تجارب ناقص و شکست جلوگیری میکند. شبکه تعاون و تجارت ایران یکی از بسترهای مناسبی است که بانوان میتوانند با حضور در آن علاوه بر کسب مهارت تخصصی، به فعالیت بپردازند.
سلسلهنشستهای دوشنبههای مشاغل خانگی، دوشنبه هر هفته به همت اندیشکده بانوان و دبیرخانه مشاغل خانگی پهنه شرقی استان تهران جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) با تمرکز بر مسائل و چالشهای مشاغل خانگی در ایران و با هدف گفتمانسازی و تولید اندیشههای بهروز در این زمینه، در سه سطح سیاستگذاران و مجریان، پشتیبانان و متقاضیان طرح توسعه مشاغل خانگی برگزار میشود.
فیلم نشستهای برگزار شده در کانال آپارات این واحد به نشانی https://www.aparat.com/jdalzahra قابل مشاهده هستند
نظر شما :